Újfent ránk virradt a méltóságteljes szimbólumok kora - Monarchia

Újfent ránk virradt a méltóságteljes szimbólumok kora

2013.09.03. | Szerző: Tamás J. Bertalan | Címkék: logó mnb nemzeti színház

Öröm töltheti el minden józan gondolkodású és magasb esztétikai itélő képességgel megáldott hazánkfiának kebelét, minthogy olybá tűnik, hosszú évek céltalan szellemi tévelygése után nemzeti intézményeink visszataláltak a számukra kijelölt helyes útra. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint ama tény, hogy ez elmúlt időkben két jeles műintézményünk is megváltoztatta nevének általános írásmódját és szimbolikáját, így letérvén a gyalázatos modern ízlésrombolás útjáról a jóval fennköltebb antik értékeszmény magasztos céljai felé. Lássuk hát, mint mozdult el az ízlés a kívánatos irányba az elmúlt időkben!

nszold.png

Itt látható nemzetünk teátrumának előző, minden ép ízlésű ember számára viszolyogtató emblemája. Viszkető kórságra emlékeztető pöttyök mutatják a szellemi romlottságot, melyben ez a nemkívánatos ábrázolás fogant. A kommün vöröse találkozik itt a nyugatias életvitel romlottságának ördögi feketéjével.

nsznew.png

Nem úgy az itt látható új fölirat, mely magasztos pompájában magában hordozza országunk színjátszásának nemes hagyományit.


mnbold.png


E förtelmes mázolmányt hordta magán ezidáig legfőbb nemzeti pénzintézetünk. A vitatható tehetségű tervező itt sem átallott élénk színeket vinni munkájába az ilyenkor szokásos, emelkedett aranysárga helyett. Hisz miként is ismerné fel ebből a pórok avatatlan szeme, mit is látnak kevéske papírpénzeiken?

mnbnew.png

Országunk bankjának új symboluma esetében ilyetén probléma nem merülhet fel. A magyar nemzeti jelleget a címer, a bankókhoz való viszonyt pedig a kerek pengőforma és az aranyban tündöklő szín tárja elénk. Jó érzés látni tehát, hogy hazánk jeles intézményei lemondtak a kortársnak mondott ízléstelenségről, és a színek nyegle használatáról a magasztos eszmék, és legszebb dualizmus-korabeli hagyományaink méltatása kedvéért!



A bejegyzés trackback címe:

https://monarchia.blog.hu/api/trackback/id/tr545492221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúnyog 2013.09.04. 01:02:19

Mindkét változtatás nagyon jó.
Van méltóság és van nyegleség. A kettő nem keverendő.

Qwer 2013.09.04. 08:44:30

A mnb logó rossz volt.
Nagyon briliáns ötlet az oszlopdiagramra emlékeztető betűsor, de ugye 100 olyan emberből, aki nem tudja minek a logója, 99 nem tudná kitalálni, hogy ez 3 betű.
Ettől függetlenül egy innovatív brókercégnek jó lenne a logó, de egy nagytekintélyű állami intézménynek nem.
A nemzeti bank megjelenésében ne innovatív, baromi modern, de nehezen érthető legyen, hanem megbízhatóságot, stabilitást és hosszú távon állandóságot sugárzó. Hasonlóan rossz ötlet lenne, ha elköltözne a Szabadság téri palotából egy modern irodaházba - akkor is, ha a működésének egy része már nem ott van.

Balt 2013.09.04. 09:50:46

Ez a modorosblog? Annak nem rossz.

Viccet félretéve:

@Qwer: Egyetértek. A Braun-féle ötlet nem rossz, bár az oszlopdiagramokra emlékeztető betűk nem tűnnek éppen bizalmat keltőnek - ha ilyenképpen látjuk. Még az a szerencse, hogy nem g-re, y-ra végződik a betűszó... :)

Balt 2013.09.04. 09:53:28

A Nemzeti Színház meg fogadjunk, hogy direkte provokatív céllal lett kisbetű, a feketével szedett "nemzeti" sem lehet véletlen. :) (Nyugi, komolyan gondolom.)
süti beállítások módosítása